Dziś podaję przepis na paszteciki z ciasta francuskiego z nadzieniem bezmięsnym, które można z powodzeniem wykorzystać na przykład do pierogów. Przyznaję się, że ciasto francuskie kupiłam, po prostu szkoda mi było czasu na wykonanie w domu. Kilka razy rozbiłam samodzielnie te ciasto i przyznaję że jest zarówno pracochłonne jak i czasochłonne. Zużyłam jeden płat ciasta francuskiego, z którego wyszło mi 40 małych pasztecików, 2 cm każdy. Nadzienie:
1 mała cukinia,
250 gram pieczarek,
1 średnia cebula,
sól i pieprz do smaku,
1 jajko.
Zaczynamy od przesmażenia każdego warzywka osobno na patelni. Na końcu dodajemy przyprawy i mieszamy wszystko razem, po czym wbijamy jajeczko. Ciasto francuskie rozwałkowujemy na szerokość około 10 cm, na środek układamy farsz i zwijamy w rulonik. Kroimy na małe kawałeczki tak na 2 cm. Smarujemy wierzch mlekiem i pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut, do momentu aż będą lekko zarumienione. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz