wtorek, 16 października 2012

Cherry & almond cake czyli ciasto migdałowo-czereśniowe według Nigelli

Ja lubię ciasta po prostu je uwielbiam. Upiekłam ten placek z czereśniami korzystając z przepisu Nigelli Lawson, nie byłabym sobą gdybym trochę nie dała od siebie. Darzę wielką sympatią Nigellę, pomimo tego iż nie miałam okazji poznać jej na żywo, uwielbiam oglądać jej programy, dla mnie gotuje i przyrządza posiłki z ogromną pasją zachęcając innych do gotowania i pieczenia.  Przerobiłam przepis dodając więcej mielonych migdałów i większą ilość kandyzowanych czereśni, i zdecydowanie mniej cukru. Moje składniki to (taka ilość wystarczy na 3 nieduże keksówki):
420 gram miękkiego masła,
450 gram cukru drobnego, do wypieków
250 gram mielonych migdałów,
2 łyżeczki aromatu migdałowego,
350 gram kandyzowanych czereśni, pokrojonych na małe kawałki
450 gram mąki tzw self-raising flour, czyli takiej z proszkiem do pieczenia,
6 jajek,
3 łyżki stołowe mleka, ewentualnie gdy nasza masa będzie naprawdę za sucha.








Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajka, następnie mielone migdały, aromat migdałowy i na samym końcu łyżka po łyżce mąkę. Masę dokładnie mieszamy i dodajemy nasze czereśnie. Co do mąki to jeżeli nie posiadamy tej już z proszkiem do pieczenia to do tortowej dodajmy 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Pieczemy około 75-90 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego. Czekam na komentarze.

1 komentarz:

  1. czekam na komentarze odnośnie moich wypieków czy komuś się podobają czy ktoś z was skorzystał z nich i był zadowolony czekam bardzo

    OdpowiedzUsuń