środa, 26 września 2012

Czekoladowe ciasto bez jajek

Witam Was. Dziś przepis na czekoladowe ciasto z mlekiem skondensowanym, bez jajek.
Potrzebujemy:
200 gram mąki pszennej (ja użyłam pół na pół pszennej i żytniej),
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka sody oczyszczanej,
pól tabliczki gorzkiej czekolady 70% (50 gram), rozpuszczona w kąpieli wodnej,
100 gram rozpuszczonego masła, niesłonego,
200 ml mleka,
400 gram słodkiego mleka skondensowanego, tj. 1 puszka,
2 łyżeczki cynamonu,
orzechy, migdały, słonecznik, pestki dyni, jakiekolwiek orzechy, około 60 gram, drobno posiekane.





W pierwszej kolejności mieszamy suche składniki, następnie łączymy ze sobą składniki mokre. Masło z czekoladą, mlekiem i mleczkiem skondensowanym dość dokładnie. Uzyskaną masę wlewamy do mąki wymieszanej z proszkiem, sodą i cynamonem. Drewnianą łyżką, ja używam tylko drewnianych, mieszamy bardzo dokładnie do otrzymania jednolitej masy tak aby nie było żadnej grudki. Wylewamy do blaszki, ja użyłam tortownicy o średnicy 20cm, a na wierzchu rozsypujemy mieszankę orzeszków. Pieczemy około 50-60 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzając patyczkiem i zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego łasuchy, ja właśnie zjadłam kawałek tegoż ciasta i chyba skuszę się na kolejny. Papa. Do za niedługo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz