poniedziałek, 15 października 2012

Orzechowe rogaliki

Rogaliki uwielbiam, bardziej może te drożdżowe aniżeli z ciasta francuskiego. Dziś jednak będą z orzechami w roli głównej, i na cieście francuskim. Potrzebujemy jeden płat ciasta francuskiego, ja użyłam taki 50x50cm i wyszło mi około 30 malutkich rogalików.
Na nadzienie około 150gram orzechów włoskich, posiekanych grubo nożem albo zmiksowanych
4 łyżki stołowe cukru brązowego,
 








i do posmarowania 1 jajko.

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. W międzyczasie rozwałkowujemy dokładnie i bardzo cienko ciasto francuskie. Następnie posypujemy je orzechami i cukrem. Radełkiem kroimy na trójkąty i zwijamy zaczynając od zewnątrz. Wierzch każdego rogalika smarujemy jajeczkiem. Pieczemy około 20-25 minut. Lekko zarumienione

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz