poniedziałek, 15 października 2012

Domowy makaron jajeczny

Uwielbiam nasze zupy a w szczególności rosołek i pomidorową. Z reguły podaję je z kluseczkami lanymi, takie wspomnienie dzieciństwa bądź też z takim domowym makaronikiem. Wymaga to o wiele więcej wkładu aniżeli przygotowanie gotowego, ale smak całkiem inny. Podaję ilość składników która w zupełności starczy dla 4 osób:
200 gram mąki pszennej, przesianej uprzednio,
2 jajka,
szczypta soli do ciasta i do wody na makaron plus jedna łyżka stołowa oliwy z oliwek do tejże wody.



Proporcja mąki z  jajkiem jest 1 do 1. Jeżeli mamy większe zapotrzebowanie użyjmy większej ilości jajek i mąki zarazem. Na blacie, stolnicy sypiemy mąkę wymieszaną z solą, robimy na środku dziurkę i wbijamy jajka. Ręcznie mieszamy, po czym zagniatamy ciasto, jeżeli wyda nam się zbyt suche możemy dodać parę łyżek wody. Rozwałkowujemy na  bardzo cienki, duży płat. Odstawiamy na około 30 minut aby ciasto dobrze przeschło, po czym zwijamy w rulonik o szerokości około 3 cm i ostrym nożem kroimy na cienkie paseczki. Roztrzepujemy palcami każdy paseczek i wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy około 5-7 minut. Odcedzamy i podajemy z naszym rosołkiem. Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz