niedziela, 14 października 2012

Kruche ciastka z limonką i gorzką czekoladą

Po tygodniowej przerwie kolejny przepis na ciastka kruche. Dziś dla odmiany z limonką. Składniki na około 40 ciasteczek o średnicy 3cm każde:
30 dkg mąki pszennej,
170 gram masła,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
1 jajko,
100 gram cukru do wypieków, możemy go zastąpić zwykłym cukrem,
2 łyżeczki soku z limonki,
starta skórka z limonki.
Do dekoracji skórka z limonki i około 50 gram rozpuszczonej, w kąpieli wodnej, gorzkiej czekolady, ja użyłam 72%.





Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy razem pozostałe składniki dodając mąkę i zagniatamy kruche ciasto. Możemy sobie pomóc używając food procesora, w którym w przeciągu 2 minut nasze ciasto będzie gotowe. Otrzymane ciasto rozwałkowujemy i foremką do ciastek, ja użyłam szklaneczki, wykrawamy ciasteczka. Pieczemy około 10 minut, w zależności od piekarnika, w temperaturze 190 stopni. Powinny być lekko brązowe. Upieczone ciasteczka dekorujemy czekoladą i skórką z limonki. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz