Cześć Wam wszystkim. Jesień w pełni, dzionek skraca się coraz szybciej, a noc dłuższa. Dzisiaj ciasteczka, kruchutkie słodkości. Składniki na około 30 sztuk o średnicy 2cm:
200 gram mąki pszennej,
125 gram masła, miękkiego
50 gram cukru pudru, dla tych z was którzy preferują słodszą wersję, ilość cukru pudru zwiększamy do 75 gramów,
3 łyżki soku z cytryny,
2 łyżki stołowe startej skórki z cytryny,
50 gram zmielonych migdałów,
1 żółtko.
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, masłem i żółtkiem. Ugniatamy ręcznie, bądź też za pomocą malaksera, do momentu uzyskanie jednolitego ciasta. Dodajemy następnie sok z cytryny, skórkę cytrynową i migdałki. Rozwałkowujemy ciasto podsypując blat trochę mąką i wycinamy małe ciasteczka odpowiednią foremką, bądź też tak jak ja po prostu kieliszkiem. Pieczemy około 10-12 minut w 190 stopniach, lekko zrumienione ciastka są już dobre. Gorące będą bardzo kruchutkie, jak wystygną to stwardnieją. Smacznego i pozdrawiam. Do za kilka chwil. No i z niecierpliwością czekam na Wasze komentarze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz