Cześć Wam wszystkim. Witam po paru dniach. Dziś coś bardzo bardzo słodkiego, ale przyznaję takie coś za mną chodziło już od paru dni no i doczekałam się. Sam marcepan kojarzy mi się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Ja troszeczkę sobie ułatwiłam wykonanie domowego marcepanu, otóż zamiast całych migdałków użyłam już te zmielone, ale do rzeczy. Na marcepan potrzebujemy:
250 gram cukru pudru,
250 gram mielonych migdałów,
łyżeczka aromatu migdałowego,
4 łyżki stołowe brandy, koniaku ewentualnie whisky.
Tabliczka mlecznej czekolady i 100 gram pokrojonych migdałów.
Wszystkie składniki miksujemy w food procesorze.Uzyskane ciasto marcepanowe powinno mieć jednolitą konsystencję, nie być ani za suche, ani za wilgotne. Z otrzymanego marcepana formujemy małe kuleczki, średnica około 2 cm każda. Rozpuszczamy naszą czekoladę, ja użyłam mleczną, bo taką miałam pod ręką, pewnie gorzka byłaby lepsza w połączeniu ze słodkim marcepanem, ale tę decyzję zostawiam każdemu z was. Każdą kuleczkę oblewamy płynną czekoladą i obtaczamy w grubo pokrojonych migdałach. Kuleczki chłodzimy około godziny w lodówce. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz