piątek, 17 sierpnia 2012

Ucierane ciasto do góry nogami z ananasem. Pineapple upside down cake.

Witam Wszystkich po parodniowej przerwie. Na kilka dni do Dublina wróciło lato czyli słońce i ciepło, to na co czekałam. Wprawdzie w chwili obecnej pada deszcz i pewnie będzie padał przez kilka kolejnych dni ale cóż takie są uroki wyspy. Dzisiaj podaję przepis na pyszne i słodkie ciasto odwrócone do góry nogami. Pieczone w szklanej misce.

Potrzebujemy następujących składników:
1. 225 gram mąki pszennej
2. łyżeczka proszku do pieczenia
3. 225 gram cukru drobnego, brązowego jeżeli ktoś woli
4. 225 gram masła, niesolonego
5. 5 jajek.

Jak sami widzicie to składniki takie same jak na madeira, ucierane ciasto cytrynowe.

Na syrop, który będzie na dnie miski potrzeba nam:
1. 100 gram brązowgo cukru
2. 100 gram masła, roztopionego

Ponadto potrzebujemy 4 krążki świeżego ananasa, może być też z puszki oraz kilka kandyzowanych wiśni.

 Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, a na koniec mąkę wymieszaną uprzednio z proszkiem do pieczenia. Robimy syrop, łącząc roztopione masło z cukrem. Na dnie szklanej miski o średnicy 22cm umieszczamy najpierw ananasy a w środku każdego ananasa po jednej, dwie wisienki. Na owoce wylewamy syrop. Na wierzch ciasto ucierane. Pieczemy około 40 do 50 minut, w temperaturze 180 stopni, po czym robimy próbę patyczkiem czy nasze ciasto jest już gotowe.




 Upieczone ciasto wyjmujemy na plater o średnicy 30cm lub większy i obracamy ciasto do góry nogami, po czym zdejmujemy miskę i zaczynamy delektować się naszym wypiekiem. Życzę smacznego. Czekam na Wasze komentarze. Pozdrawiam. Agata.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz