sobota, 25 sierpnia 2012

Drożdżowiec z jagodami, moje ciasto z dzieciństwa

Lato już powoli żegna Irlandię, a może już to zrobiło. Na chandrę najlepiej upiec coś słodkiego dla swoich bliskich i dla siebie samej też. Taki jest mój sposób. Dziś proste choć czasochłonne ciasto drożdżowe.
Składniki na rozczyn drożdzowy:
150 ml mleka
łyżka stołowa cukru
25 gram świeżych  drożdży.

Na ciasto:
około 1,5 do 2 szklanek mąki tortowej
80 gram cukru
2 jajka
50 gram masła niesolonego

Na kruszonkę:
50 gram cukru
100 gram mąki
50 gram masła
łyżka aromatu migdałowego, opcjonalnie. No i jagody około 100 gram.

Na początek rozczyn. Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące, inaczej drożdże się zaparzą i nie wyrosną. Dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mieszamy razem. Odstawiamy naszą miksturę na około 20 minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, cukier, jajka i rozpuszczone masło. Na koniec wlewamy nasz drożdżowy rozczyn. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki. I drewnianą łyżką po prostu trzepiemy ciasto do momentu aż ukażą się pierwsze pęcherzyki. Po czym odstawiamy miksturę w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką. Teraz nasza kruszonka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier i pokrojone w małą kosteczkę masło o temperaturze pokojowej. Ugniatamy wszystko ręką. Kiedy nasze ciasto wyrośnie jeszcze raz je trzepiemy. Wykładamy na stolnice, blat, podsypujemy mąką i ugniatamy do momentu kiedy nie będzie przywierało do blatu, dlatego w składnikach nie określiłam dokładnej ilości mąki. Następnie umieszczamy ciasto w blaszce, posypujemy wypłukanymi jagodami, troszeczkę je wciskamy w ciasto. Na wierzchu rozdrabniamy kruszonkę. Ponownie odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na około 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, i pieczemy około 40-55 minut. Próba patyczkiem, suchy oznacza ciasto gotowe. Smacznego. Miłej soboty. Pozdrawiam. Agata.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz