wtorek, 31 lipca 2012

angielskie ciasto madeira dla mnie puszysta babka


Witam wszystkich dziś przepis na nowe, nienowe ciasto madeira. Chyba najbardziej popularna babka na wyspach, jest puszysta pachnąca  skórką cytrynową. Rozpływa się w ustach, ale koniec zachwalania, podaje przepis i sami zobaczycie. Ja ją uwielbiam, przepis podstawowy często modyfikuje, zmieniam ulepszam mieszam dodatki raz robię z odrobina kakao, innym razem dodaję esencję migdałową i płatki migdałów. Piekłam je wiele razy i za każdym eksperymentowałam ze składnikami. Według mnie poniżej podany stosunek ilość składników to idealna kombinacja, dzięki której ciasto jest idealnie wilgotne, puszyste. Zwiększenie ilości mąki chociażby spowoduje iż ciasto zmieni swój smak i będzie nieco suchsze, podczas krojenia może nawet się kruszyć. Jedyny problem mam, przyznaję się, ze zrobieniem tzw. fruit cake bo za każdym razem owoce, pomimo uprzedniego oprószenia w mące, opadają mi na dno. Jeżeli ktoś może mi podać swój sprawdzony przepis na te ciasto z suszonych owoców będę wdzięczna.

Madeira ciasto podstawowe (składniki na jedną keksówkę):
3 jajka - średnie o temperaturze pokojowej,
115 gram drobnego cukru, w Irlandii jest to tzw.caster sugar, ale można użyć zwykłego białego cukru bądź też brązowego,
115 gram tzw. self raising flour, to jest mąka z dodatkiem proszku do pieczenia, nie wiem czy w Polsce taka jest dostępna, więc łyżeczka proszku do pieczenia wymieszana z mąką tortową,
115 gram masła, najlepiej aby to było masło niesolone, ale przyznaję spotkałam się z przepisami w których słone masło należało użyć,
skórka i sok z1 cytryny.


Miękkie masło miksuję, ucieram z cukrem do białości, dodaję po jednym jajku, ciągle mieszając. Na końcu powstałą masę łączę z mąka, uprzednio wymieszaną z proszkiem do pieczenia, i skórką i sokiem z cytryny. Uzyskaną masę umieszczam w piekarniku nagrzanym to temp. 180 stopni i piekę około 40 minut, sprawdzam drewnianym patyczkiem jak jest suchy to znaczy ze nasza babka gotowa. Jak wcześniej wspomniałam urozmaicam przepis podstawowy, i tak aby otrzymać tzw. ciasto zebra, odkładam 1/4 ciasta i mieszam z 2 łyżkami kakao. Białe ciasto na spód, a na wierzch ciemne i patyczkiem mieszam. 
Życzę smacznego i pozdrawiam z zielonej wyspy, na której obecnie przebywam. Papa.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz