Cześć wam wszystkich dziś coś innego, nie słodkiego. Delikatna, jak dla mnie, tarta ze szpinakiem w roli głównej, a przyznam się szczerze że szpinak odkryłam niedawno i teraz na dobre zagościł w mojej kuchni. Będąc dzieckiem na widoku tego warzywa byłam tak samo zielona jak i ono.
Na kruche ciasto potrzebujemy:
100 gram masła, w tym wypadku możemy użyć masło solone,
225 gram mąki pszennej,
1 żółtko.
Do farszu użyjemy:
około 300 gram szpinaku mrożonego, ja takiego użyłam, można go zastąpić świeżym,
100 gram łososia wędzonego,
1 ząbek czosnku,
50 gram startego sera żółtego,
1 jajko,
30 ml śmietanki słodkiej,
pieprz, sól do smaku, chociaż z solą uważałabym, łosoś jest dość słony.
Wszystkie składniki na ciasto łączymy razem i zagniatamy. Rozwałkowujemy i schładzamy w lodówce około godzinę. Szpinak z czosnkiem podsmażamy do momentu kiedy cała woda wyparuje. Ja również podsmażam łososia, ale jak kto woli. Schłodzone ciasto zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, powinno być lekko brązowe. Na ciasto kładziemy szpinak, łososia, a na wierzch jajko wymieszane ze śmietanką i serem. Całość pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Życzę smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz