Witam po raz drugi w dniu dzisiejszym. Po kolacji czas na deser, a dziś nim będzie kruchutka tarta z gruszeczkami. Na kruche ciasto potrzebujemy:
70 gram masła,
150 gram mąki pszennej, tortowej,
2 łyżki stołowe cukru pudru,
1 żółtko.
Na nadzienie budyniowe:
1 opakowanie budyniu, ja użyłam waniliowego, śmietankowy też byłby ok,
350 ml mleka,
4 gruszki,
2 łyżeczki cynamonu,
500 ml wody,
2 łyżki cukru.
Zagniatamy kruche ciasto, schładzamy w lodówce, około godziny. Pieczemy 20 minut w 190 stopniach. W międzyczasie każdą gruszkę kroimy na 4 części, usuwamy środek i gotujemy z cukrem i cynamonem około 10 minut, tak aby zmiękły. Budyń gotujemy zgodnie z instrukcją. Na upieczone ciasto wylewamy budyń, na budyniu układamy gruszeczki i do schłodzenia na godzinę do lodówki. Po wyjęciu można posypać zmielonymi migdałami, ja ta uczyniłam, bądź tez użyć na przykład orzechów włoskich, wiórek kokosowych. Pozdrawiam. Fregata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz