Witam was moi drodzy dziś przepis na kokosanki. Słodkie kuleczki.
Do przygotowania kokosanek potrzebne nam będą następujące składniki:
2 białka,
450 gram wiórek koksowych,
200 gram drobnego cukru.
Do dekoracji (opcjonalnie)
4 łyżki ubitej śmietanki 36%.
Białka ubić tak nie do końca na sztywno.Połączyć wiórki z cukrem i dodać nasze białka. Formować małe kulki. Piec około 15-20 minut, czas zależy głownie od tego jaki mamy piekarnik, bo nie oszukujmy się każdy piecyk jest inny. Temperatura pieczenia około 170 stopni. Kokosanki mają być lekko brązowe. Jeżeli mamy ochotę możemy przełożyć nasz kuleczki ubitą śmietanką, aby to zrobić musimy poczekać, niestety, aż nasze kokosanki wystygną. U mnie to zależy od dnia po prostu czasem pałaszuję kulki nawet na ciepło, innym razem wytrwale czekam aż ostygną aby skonsumować je ze śmietaną. Życzę smacznego wszystkim łasuchom. Pozdrawiam. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz