wtorek, 11 września 2012

Jabłka z kruszonką inaczej apple crumble.

Witam Wszystkich po parodniowej przerwie. Wróciłam z gorącej wręcz upalnej Polski. Z przepisem na bardzo popularne owoce z kruszonką.
Na kruszonkę potrzebujemy:

200 gram masła, niesolonego, o temperaturze pokojowej,
250-300gram mąki pszennej,
150 gram cukru drobnego,
opcjonalnie aromat np. śmietankowy,
cukier waniliowy.







Półtora kilograma jabłek, najlepsze będą takie typowe do wypieków, szara reneta, na wyspach można kupić w sklepach tak zwane cooking apples. Jabłka płuczemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdka nasienne i kroimy na niewielkie kawałki. Ja moje owoce duszę z odrobiną wody, cukru (parę łyżek stołowych), cynamonu i rodzynek, przez około 15 minut. Po czym wykładam do naczynia żaroodpornego a na wierzchu posypuje kruszonką. Nasza kruszonka. Do miski wsypujemy cukier,część mąki, cukier waniliowy oraz pokrojone w małą kosteczkę masło. Ręcznie zagniatamy wszystkie składniki, jeżeli kruszonka za bardzo się lepi to dodajemy więcej mąki, nie może być za sypka ani za lepka. Jabłka z kruszonką pieczemy w 180 stopniach około 40 minut. Do momentu aż będzie lekko brązowa z wierzchu. Jabłka możemy zastąpić innymi cudnymi owocami na przykład rabarbarem, brzoskwiniami, morelami. Podajemy skromnie posypane cukrem pudrem, bądź też lodami waniliowymi, bitą śmietanką. Życzę smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz