środa, 7 listopada 2012

Krokiety z mięsem i marchewką

Dzisiaj mięsne danie czyli naleśniki inaczej. Nie podaję przepisu na ciasto naleśnikowe, każdy ma swój sprawdzony, ja bynajmniej najbardziej chwalę sobie te z dodatkiem wody gazowanej. Potrzebować będziemy 15 sztuk naleśników. Farsz:
500 gram mięsa mielonego, ja użyłam wołowego,
2 średnie marchewki, starte na dużych oczkach,
2 średnie cebulki,
20dkg pieczarek,
kilka łyżek oleju roślinnego,
sól i pieprz do smaku,
łyżeczka oregano i majeranku,
1 łyżka koncentratu pomidorowego,
2 jajka, 100 gram bułki tartej do obtoczenia i kilka łyżek oleju do obsmażenia krokietów.






         Zaczynamy od smażenia naleśników. Następnie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w drobną kosteczkę i smażymy na oleju do momentu aż będzie lekko brązowa, osobno pieczarki, do których dodajemy marchew. W osobnym garnku smażymy - kilka minut - mięso z przyprawami. Do mięsa dodajemy warzywa i koncentrat i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Na środek każdego naleśnika nakładamy około 2 łyżki stołowe farszu i zwijamy. Następnie maczamy w jajku i obtaczamy w bułce, smażymy z obu stron na złoty kolor i serwujemy gorące choć mój dobry przyjaciel twierdzi że te zimne są najsmaczniejsze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz