wtorek, 6 listopada 2012

Ciasto marchewkowe z orzechami

Kolejny przepis na marchewkowe szaleństwo, tym razem z masłem, orzechami i czekoladą w proszku.
Do wykonania ciasta potrzebujemy:
250 gram masła,
250 gram brązowego cukru,
125 gram mąki pszennej,
125 gram mąki żytniej,
1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
3 jajka,
80 gram rodzynek,
łyżkę aromatu waniliowego,
100 gram orzechów włoskich, grubo posiekanych,
2 marchewki, starte na dużych oczkach,
startą skórkę z jednej pomarańczy,
3 łyżki stołowe czekolady w proszku, takiej do przygotowania z mlekiem,
łyżka cynamonu.
Porcja na tortownicę o średnicy 22cm.




Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku i obie mąki, wymieszane z proszkiem, oraz cynamon, skórkę z pomarańczy i czekoladowy proszek. Do masy dodajemy kolejno orzechy, rodzynki i marchewkę. Pieczemy około godziny w piekarniku nagrzanym do 185 stopni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz