poniedziałek, 5 listopada 2012

Barm Brack irlandzkie ciasto z rodzynkami

Barm Brack to typowe ciasto, które serwuje się w Irlandii na Halloween. Ciasto takie trochę świąteczne, bo z dużą ilością korzennych przypraw, cynamonu i imbiru. Moją wersję wzbogaciłam alkoholem, więc nie jest to ciasto dla dzieci. Podaję mój przepis na herbaciany Barm Brack:
-250 gram rodzynek drobnych, tzw. raisins,
-250 gram rodzynek jumbo, takich trochę większych, tzw. sultanas,
-250 gram cukru, najlepiej brązowego,
-300 ml mocnego, schłodzonego naparu z herbaty, około 4 torebki,
- 100ml rumu,
-350 gram mąki pszennej,
-2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
-2 łyżki stołowe mieszanki do piernika, tj.goździki, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, cynamon, kardamon, 
-łyżeczka świeżego imbiru, startego na małych oczkach,
-2 średnie jajka.





Do herbaty dodajemy cukier i wszystkie rodzynki. Całość zostawiamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia do naszej miksturki dodajemy mąkę, pomieszaną z proszkiem i przyprawami. Dokładnie mieszając. Na końcu dodajemy jajka wymieszane ze świeżym imbirem. Całość wylewamy do tortownicy o średnicy 20-22cm i pieczemy w temperaturze 150 stopni, około 2 do 2,5 godzin. Wystudzone podajemy z masłem i dobrym, domowym dżemikiem. Smacznego.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz