sobota, 15 września 2012

Torty, torciki urodzinowe

Jak ja uwielbiam piec dla moich bliskich. Dla mnie najpiękniejsze jest uśmiech drugiej osoby konsumującej moje jedzonko i jej zadowolenie. Dziś torty na urodziny, imieniny i na wiele innych okazji.
Ba biszkopcik potrzebujemy (forma o średnicy 22 centymetrów):
225 gram mąki pszennej,
szczypta soli,
6 jajek,
255 gram drobnego cukru.


Na masę śmietankową:
około 750 mililitrów śmietany kremówki, można użyć więcej, wtedy nasz tort będzie po prostu wyższy,
100 gram dżemu malinowego, bezpestkowego
opakowanie świeżych malin.

Jajka łączymy z cukrem i ucieramy mikserem na puszystą masę, około 6 minut.
Następnie dodajemy po łyżce mąki, uprzednio przesianej i wymieszanej z solą, i ręcznie mieszamy mąkę z masą jajeczną. Wylewamy na blaszkę i pieczemy około 40 minut w temp 180 stopni. W międzyczasie ubijamy śmietankę na końcu dodając nasz dżem. Ostudzony biszkopt przekładamy kremem i dekorujemy malinkami. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz