piątek, 14 września 2012

Ciasto z marchewką w roli głównej czyli carrot cake

Dziś więcej słońca i od razu weselej. Piątek weekendu początek i ja zaczynam go od upieczenia ciasta marchewkowego. Na wyspach jest ono bardzo popularne.
Składniki:
300 gram mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
300 gram cukru, najlepiej brązowego,
225 mililitrów oleju słonecznikowego bądź też innego oleju roślinnego,
3 jajka,
1 łyżka cynamonu,
1 paczka cukru waniliowego lub esencji waniliowej,
300 gram startej marchwi, na dużych oczkach,
100 gram wiórek kokosowych,
50 gram rodzynek,
50 gram płatków migdałowych.

Łączymy olej z cukrem i jajkami, wszystko razem
ubijając na puszystą masę. Mieszamy razem mąkę z proszkiem, cynamonem i cukrem waniliowym i łyżka po łyżce dodajemy do masy jajecznej. Na samym końcu, już ręcznie, dodajemy startą marchewkę, wiórki, rodzynki i płatki migdałów. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 50-60 minut. Ostygnięty placek możemy udekorować z wierzchu lukrem, serkiem śmietankowym połączonym z cukrem pudrem, ubitą śmietanką bądź też po prostu oprószyć cukrem pudrem. Smacznego milusińscy. Miłego weekendu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz