W dniu dzisiejszym postanowiłam przyrządzić, po raz pierwszy, inne gołąbki z kaszą gryczaną.
Składniki na farsz:
50 gram kaszy gryczanej,
8 pieczarek,
1 średnia cebulka,
1 jajko,
4 łyżki stołowe oleju słonecznikowego,
30 dkg mięsa, ja użyłam pieczeni wieprzowej, można z powodzeniem zstąpić ją mięsem mielonym,
6 suszonych pomidorków,
sól i pieprze do smaku.
Potrzebujemy także średnią główkę kapusty włoskiej, kilka łyżek koncentratu pomidorowego i około
500 ml wywaru warzywnego bądź też wołowego.
Zaczynamy od wycięcia środka kapusty i jej sparzenia. Teraz zabieramy się za nasz farsz. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie tak na sypko, około 20 minut. Pieczeń kroimy na małą kosteczkę. Cebulkę i pieczarki także w kosteczkę i smażymy na oleju do momentu aż zbrązowieją. Do pieczarek dodajemy, uprzednio pokrojone, suszone pomidorki. W misce mieszamy wszystkie składniki farszu tj. cebulkę, pieczarki, kaszę, pomidorki, pieczeń i jajko. Doprawiamy solą i pieprzem. Na każdy liść kapusty nakładamy około 2 łyżki stołowe farszu i formujemy gołąbeczki. Na dnie garnka umieszczamy 2 duże, zielone liści kapusty a następnie nasze gołąbki. Zalewamy bulionem wymieszanym z koncentratem pomidorowym. Na wierzchu układamy liście kapusty i gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu około 60-80 minut. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz